Linda fångar ögonblick med sin kameralins

La vida Linda

Den amerikanska drömmen

10 jan , 2016, 16.37 Linda

 

Efter två veckor i USA börjar jag känna mig lite mer hemma bland gigantiska take away-kaffekoppar och ytligt small talk. Min första arbetsvecka susade smärtfritt förbi och jag känner mig redan bekväm på Scanhouse. På fredag kväll gick Dennis och jag ut och äta till Cafe China med min amerikanska chef och några isländska kollegor. Det blev mycket prat om skillnaderna mellan Norden och USA och visst finns det många.

En kollega till mig påpekade till exempel att hon väljer att åka en längre väg till jobbet för att slippa se misären på den busslinje som egentligen skulle vara smidigast. Här finns så mycket mer fattigdom än jag tänkte mig och kanske är man inte van vid att se misär i den här uträckningen hemma. Alla reklamer på metrostationerna handlar om företag som säljer utbildning och sjukförsäkringar och bara tanken på att bli sjuk här är obehaglig. Trots att jag har min reseförsäkring.

Samtidigt är den här storstaden fylld med möjligheter. Min supermarket står uppe 24 timmar i dygnet, bakom hörnet kan du hitta de mest udda restaurangerna och tydligen finns det en efterfrågan på så gott som allting. Till och med kurser i isländska och brunchmenyer som består av endast kyckling och våfflor.

Bedford (21 of 21)Varje vecka visas det nordiska filmer i biosalongen på Scandinavia House och på torsdag kväll såg vi visningen av den isländska filmen Rams. Handlingen var rörande och vacker och publiken verkade gilla den nordiska och lågmälda stämningen i filmen.

Bedford (20 of 21)Medan jag har jobbat har Dennis hunnit upptäcka staden. I går tog han mig till ett av sina favoritställen, Williamsburg och Bedford Avenue. På Bedford Avenue är alla man möter unga hipsters som klär sig i kappor och små uppstickande mössor. Det är lätt att känna sig hemma där och gatan är fylld med små spännande restauranger.

Bedford (18 of 21)Vi gick till exempel förbi ett ställe som delade ut gratis pizza. På en skylt stod det också att ölen var gratis. ”Vad tar de betalt för egentligen?”, tänkte vi.

Screen Shot 2016-01-10 at 10.57.34Bedford Ave ligger i Brooklyn på östra sidan om Manhattan. Själv bor jag i Harlem, ovanför Central Park.

Bedford (5 of 21)På gränsen mellan Williamsburg och Greenpoint tittade vi in hos Georges chokladcafe MarieBelle. Dennis hade druckit choklad där tidigare under veckan och var redan bästis med delägaren George. George berättade att han var från Rio och nu levde den amerikanska drömmen i New York.

Bedford (12 of 21)Dennis drack en Mayan Chocolate utan socker. ”Just sådan som indianerna drack”, berättade George.

Bedford (11 of 21)I caféet fanns ett litet bibliotek. Jag började läsa i en Nicholas Sparks bok och Dennis öppnade en finansbok från 90-talet som förutspådde en ekonomisk boom för år 2006 till 2010. Dennis hittade också en liten bortglömd bok med en vacker inledning. Den kändes passande. 

Bedford (8 of 21)I caféet fanns en butik var man kunde köpa alla världens läckerheter.

Bedford (6 of 21)Allting var vackert uppställt.

Bedford (10 of 21)
Och det fanns chokladfranskisar för den som var sugen.

Bedford (7 of 21)
George berättade om hur det var att flytta till New York från Rio, Brasilien. När han flyttade var han i gymnasieåldern och kunde inte ett ord engelska. ”Men atmosfären var öppen då”, berättade han.

Bedford (4 of 21)George berättade också om hur han och hans business påverkades av den ekonomiska krisen som i motsats till finansbokens prognoser blev verklighet 2008. George tvingades säga upp flera arbetstagare men klarade sig med nöd och näppe. ”Capitalism is kinda hard, eh? We learn it the hard way here”, berättade han medan han smutskastade finanshajarna på Wall Street. 

Bedford (3 of 21)I dag fortsätter han med sin strålande chokladförsäljning.

 

Läs också

6 kommentarer

  1. Venu skriver:

    Ni är så fina!

  2. Wilhelm Öhman skriver:

    Island tycks cars ganska nine där! När jag kommer dit får jag hålla ett föredrag om hur det är att bo här! Hahah! PS. Sjukt fina bilder!!!!!

  3. Lisbet B skriver:

    Läckra bilder på främmande smakkombinationer som sätter fjong på smaklökarna. Det är inte att undra på att pizzerians dörr är sliten. Kiva också med en karta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.