Linda fångar ögonblick med sin kameralins

La vida Linda

Nordbo så in i Norden

16 jan , 2016, 05.31 Linda

 

Vem identifierar du dig med?

 

I dag har jag varit på IKEA och köpt knäckebröd, svensk sylt och två svettiga varma korvar. Det visade sig att IKEA i USA är precis likadant som IKEA hemma i södra Finland och när jag gick bland de olika avdelningarna kunde jag för en liten stund lura mig själv att jag var hemma. I Norden.

Det är lustigt hur man ändrar perspektiv när man åker utomlands. Tidigare identifierade jag mig alltid som en finlandssvensk historiestuderande från Helsingfors och alla som kom från andra stadsdelar eller fakulteter kändes som främlingar. Här i New York är jag klart och tydligt nordbo. Islänningar, vars kultur jag tidigare känt att jag vet rätt lite om, känns nu som mina närmaste grannar och när jag i går hörde norska på jobbet fick jag genast känslan av att jag var i goda vänners lag.

Världen känns kanske mindre här och därför blir det lättare att känna igen sig i alla de som kommer från en nordisk välfärdsstat. I och med att jag arbetar på ett nordiskt kulturinstitut har jag också blivit överöst av nordisk film, litteratur och gastronomi. På onsdag såg vi den danska filmen Krigen och i går var jag med på vår visning av den estniska filmen 1944.

Det är en stor glädje att få ta del av all den nordiska kulturen här i New York och det är spännande att se hur den övriga världen ser på det nordiska. De flesta ser nordbor som ordentliga människor som vill göra rätt för sig, värnar om naturen, äter mycket fisk och tycker om mörk litteratur och film. Kanske stämmer den stereotypen också ganska så bra. Den är i varje fall rätt enkel att identifiera sig med.

...

Ikea (11 of 11)Livet i New York har varit stillsamt i dag. Efter jobbet har jag vandrat omkring med min bok The Prophets of Eternal Fjord av Kim Leine och tagit bilder åt höger och vänster. Den här bilden tycker jag att fångar stillheten i New Yorks högljudda rusningstrafik. Jag föreställer mig att mannen på bilden lyssnar på en harmonisk trudelutt av Beethoven.

Ikea (10 of 11)Världen rusar förbi vid Herald Square. När jag ser alla de här människorna börjar jag ofta fundera på vart de alla är på väg. Kvinnan på bilden har köpt skor från Steve Madden och känner sig säkert upprymd av sin shopping. Kanske förbereder hon sig för en spännande date eller en världsomvälvande robotkonferens?

Ikea (8 of 11)Jag tog rulltrappan ner till metron för att åka den långa vägen ut till IKEA i Brooklyn. I bland blir jag lurad av den lilla kartan över Manhattan och tror att jag snabbt ska kunna ta mig till alla delar av staden. När jag sitter i vagnen inser jag sedan att jag åkt i väg på en timmes metrotur.

Ikea (4 of 11)Som tur hade jag tagit med mig min nya bok. Den här boken kommer att diskuteras under vår Book Club i slutet av januari och jag ska se till att hinna läsa den tills dess.

Ikea (7 of 11)På IKEA var allting som det brukar och det kändes skönt att gå omkring i en butik som är så välbekant.

Ikea (5 of 11)Jag köpte med mig rejält nordiskt knäckebröd men kom på att jag inte har något vettigt pålägg här hemma. Men den som spar han har!

Ikea (2 of 11)Kim Leine och jag kommer att bli goda vänner, tror jag. Hittills tycker jag att berättelsen verkar lovande men jag får ta och uppdatera er igen i ett senare skede.

Ikea (9 of 11)Den här filuren hamnade med på en bild som jag tog när jag hoppade av metron på vägen hem. Han blev glad när jag riktade min kamera mot honom och flinade medan metrovagnen rullade i väg. Nu kanske han kan bli ett internetfenomen!

Ikea (1 of 11)Väl hemma märkte jag att det pågår filminspelningar utanför mitt fönster. På gatan har de har hängt upp en gigantisk lampa som lyser upp hela korsningen. Jag undrar vad det är för en film. Kanske är det en amerikansk version av en mörk nordisk deckare!

Läs också

6 kommentarer

 1. Verkligen intressant blogg! Denna skall jag följa för jag gillar beskrivningar av livet på andra sidan gränsen. I detta fall på andra sidan Atlanten. Fint med många bilder och lättläst text. Konstigt nog, trots att du bor så långt borta, så kanske du också kommer att lära känna den nordiska kulturen bättre än om du bott hemma?

  • Linda skriver:

   Hej! Tack så mycket för din kommentar och jag måste säga att du har alldeles rätt. Jag kommer antagligen att lära mig mer om Norden än någonsin tidigare. Hoppeligen hinner jag klämma i mig lite amerikansk matkultur mellan varven. 🙂

 2. Jessica skriver:

  Roligt att följa din blogg! Ser på bilderna och tycker det nästan känns som att man själv är där, tills man i nästa ögonblick hittar sig själv sittandes hemma i den egna trista soffan.

  • Linda skriver:

   Vad glad jag blev av din kommentar, Jessica 🙂 Av någon orsak känns sofforna lite mindre trista här. Du får komma över och provsitta!

 3. MiciSays skriver:

  Din ”penna” löper väl och kameran zoomar och avgränsar bra. Gillar skarpt att läsa dina iakttagelser och reflektioner. Fortsätt så!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.