Linda fångar ögonblick med sin kameralins

La vida Linda

En livsförändrande vecka

31 maj , 2016, 01.15 Linda

 

Click here for English version!

Någonting har hänt med mig och jag har förändrats. Jag är starkare, självsäkrare och mer hoppfull över framtiden. Jag är gladare, öppnare och mer i nuet än tidigare. Jag har 60 nya vänner från 30 olika länder! Jag känner det i ryggmärgen: Jag kan klara vad som helst!

Min vecka i Washington D.C. har gjort mig till en ny person och jag överdriver inte när jag säger att ledarskapsutbildningen I-LEAD var en av de bästa och finaste upplevelser som jag någonsin varit med om.

60 delegater från 30 olika länder samlades för sex dagar på American University i Washington D.C. Och jag fick vara med! Vi fick lära oss om varandra, om oss själva, om ledarskap, om grupparbete, om att hitta sin passion och om att våga följa den.

Jag kommer aldrig att glömma de band som jag knöt under de här dagarna. Och jag kommer aldrig att glömma de viktiga läxor som jag lärde mig i D.C.

I-LEAD 2016 kommer att följa med mig i tankarna för en lång tid framöver.

I-Lead (36 of 38)The American University var ett underbart kampus och jag trivdes som fisken i vattnet. Varje dag var det en glädje att få vakna upp på universitetet och jag kände att jag fick mig en liten dos av den College-experience som jag alltid drömt om att få ta del av.

Screen Shot 2016-05-30 at 17.53.52Washington D.C. ligger inte långt från New York och ändå kändes det som att man verkligen bytt omgivning. Städerna är så olika. New York är kaos och dundrande tempo, D.C. är propert, städat och under kontroll.

I-Lead (37 of 38)Att vandra runt på kampus och bara suga in upplevelserna från I-LEAD 2016 var en otrolig glädje. Och tro mig, jag var närvarande i stunden! Med jämna mellanrum påminde jag mig själv om att njuta och vara tacksam. Tacksam för allt det som jag får uppleva.

I-Lead (10 of 38)Det bästa med veckan i D.C. var definitivt människorna som jag träffade där. Vi var en grupp på 60 internationella praktikanter från 30 olika länder och alla som deltog i seminariet var unga ambitiösa människor. Vi hade blivit utvalda ur en grupp på över 600 personer och samlades i D.C. med ett gemensamt mål: Att utvecklas tillsammans för att skapa en bättre värld.

Min ansökningsvideo som tog mig hela vägen till I-LEAD 2016! Att göra video är så otroligt roligt, men varför envisas jag med att krafsa mig själv hela tiden?

I-Lead (12 of 38)Redan under den första kvällen av seminariet såg arrangörerna till att vi alla fick möjligheten att lära känna varandra. Vi utförde olika övningar som skapade öppenhet, tillit och gemenskap och vår grupp hittade snart sin form. Jag kände mig trygg bland alla delegater och med en stadig gemenskap som grund var det lätt för oss att hämningslöst arbeta tillsammans under den kommande veckan.

I-Lead3 (111 of 112)Härliga Marta från Lettland och Minho från Macao förgyllde mina dagar i D.C. Marta arbetar som forskare på ett sjukhus i Houston och Minho arbetar med kommunikation på ett kasino i Las Vegas. Ni kan säkert förstå att jag kommer att vilja åka och hälsa på dem allihop?

Det var en otroligt stor glädje att få lära känna Hector från Mexico som arbetar med finans i Texas. Ja, vart man än vände sig under I-LEAD 2016 sprang man på underbara människor som kommer att gå långt i livet!

I-Lead (6 of 38)Franska Albane som arbetar för ett IT-företag i Kalifornien blev en av mina bästa vänner under I-LEAD. När vi under veckan delades in i grupper råkade vi alltid hamna i samma helhet. Och det gjorde mig glad. Varje gång.

Under veckan som gick fick vi ta del av flera inspirerande tal. James P. Pellow, CEO för CIEE, en seminariets organisatörer, överöste oss med motivation och livsglädje. När en av delegaterna frågade Pellow vad han förväntar sig från oss svarade Pellow att han förväntar sig stordåd! Jag minns att jag ryste till och att det kittlade i magen.

IMG_4691Varje morgon åt vi frukost tillsammans med delegaterna och organisatörerna. Jag såg alltid till att stiga upp i tid för att få möjlighet att utforska hela frukostbuffén. Till morgonmål blev det pannkakor med sirap, bagels, glass(?), muffins, bacon och ägg och så förstås en härlig blandning av Amerikanska morgonmålsflingor. Jag, som älskar att testa på nya saker, var i himmelriket!

I-Lead (14 of 38)Vi använde dagarna till att fundera på vad vi vill i livet, vart vi är på väg och varifrån vi kommit. Jag kände att jag kunde berätta öppet om alla mina känslor och vi såg till att lyssna på varandra. En dag fick vi som uppgift att rita en karta över hur vi tagit oss till den plats som vi är på nu. Jag älskar att rita och såg till att koncentrera mig extra mycket på vår uppgift! Foto: Albane Daney de Marcillac

IMG_4704Så här blev min karta och se ut! Jag försökte få med de faktorer som jag kände att påverkat mig i mina livsval. När vi var klara fick vi berätta våra historier för varandra. På det här sättet lärde jag också känna mina lagkamrater ännu mer.

I-Lead (23 of 38)En av dagarna fick vi som uppgift att läsa den här meningen, räkna antalet ”F” och sedan gruppera oss enligt hur många ”F” vi ansåg att det fanns i meningen. Jag såg tre stycken ”F” och hamnade i den största gruppen som var en klar majoritet. När vi grupperat oss klart fick vi läsa meningen igen. Vi insåg då att meningen innehåller sex ”F” och inte tre, och vi lärde oss att majoriteten kan vara den grupp som sist och slutligen har fel. Och visst är det ju sant.

I-Lead (26 of 38)Mentor Dida, en av organisatörerna bakom I-LEAD 2016, gjorde ett fantastiskt jobb med oss. Han berättade för oss om sin egen barndom i Kosovo, om sin tid i USA och om hur man ska gå till väga då man har en bra idé som man vill förverkliga! Mentor var också kvick med att skapa god energi inom gruppen. När han märkte att vi var trötta efter en lång, lång dag, fick han oss att skutta, dansa och skratta tillsammans. Tack för att du gav oss så mycket av dig själv. Tack för att du lärde mig att se problem ur nya perspektiv!

Mentor höll en fantastisk föreläsning om sin tid i Kosovo, om sin universitetstid i USA och om att uppnå drömmar och livsmål. En riktig energikick!

I-Lead (29 of 38)En eftermiddag fick vi också möjligheten att besöka fantastiska 1776 i D.C. På 1776 samlas spännande startups för att tillsammans arbeta för att utveckla den värld som vi lever i. Det var en härlig vibe på 1776 och kampusmanagern Shahier visade oss runt i de inspirerande utrymmena.

Shahier fick mig att vilja flytta in på 1776 med min egna lilla startup och en väska fylld med ambitiösa världsförändrande drömmar.

I-Lead (38 of 38)En eftermiddag hade vi för en kort stund lite ledig tid och jag och Lina från Litauen satte oss ner på samma kampuskafé vid American University. Lina arbetar med finans i New York och har en naturlig ledarskapsförmåga. När vi fick som uppgift att i grupper, så snabbt som möjligt, klättra igenom ett hopknutet band tog hon tjuren vid hornen och ledde sin grupp med ett lugnt men stadigt grepp. Hon kommer att gå långt, den där Lina!

I-Lead3 (65 of 112)På kvällen tog vi oss från kampus till Georgetown i D.C. Vid vattnet fångade jag den här vackra bilden på stiliga Adam från Slovakien. Adam arbetar inom hotellbranschen och är en otroligt utåtgående person. Men det ser ni säkert på hans charmiga leende!

I-Lead4 (131 of 180)Jinsoo från Sydkorea är en alldeles underbar kille! Jag fick äran att arbeta med honom då vi hade som uppgift att leda varandra omkring på kampus med ögonen täckta med en ögonbindel. Poängen med uppgiften var att skapa tillit och bygga förtroende. Jag fick genast ett stort förtoende för Jinsoo!

IMG_4787Vid stranden var ljuset alldeles magiskt. Jag passade på att ta en liten selfie. Det togs alldeles för många selfies på den här resan!

I-Lead3 (75 of 112)Det här är Mate från Ungern! Mate arbetar inom hotellbranschen i Florida och är en självsäker kille! När vi en kväll skulle planera små sketcher och framföra dem inför varann tog han lugnt och stadigt an sig scenen. Jag ser fram emot att boka rum på hans hotellimperium så fort som det öppnar (och blomstrar) världen över.

Andy Rabens från The U.S. Department of State talade till oss om ungt ledarskap och om att följa sina drömmar. Rabens är en otroligt karismatisk man och när han talade lyssnade vi på helspänn. Och när han skämtade skrattade vi för fulla muggar!

I-Lead3 (80 of 112)När Andy Rabens talat klart rusade vi fram till honom för att få ställa våra frågor.

IMG_1057Jag tog kameran med mig för att dokumentera stämningen. Foto: Mandy Pitscher

I-Lead3 (87 of 112)Det här är Solventa från Litauen. Solventa arbetar inom biomedical engineering i Los Angeles i Kalifornien och ställde flera välformulerade och vassa frågor till Andy Rabens.

I-Lead3 (98 of 112)Själv är jag inte alltid den mest välformulerade, men jag tycker om att tala! Det var något som jag verkligen insåg under ledarskapsutbildningen. Flera gånger fick jag lov att sätta munkavel på mig själv för att ge plats åt andra människor. Allt det som jag vill säga är inte alltid värt gruppens tid. I bland måste jag ta och hålla tyst och kanske skriva av mig i bloggen i stället. Det går minst lika bra och sparar allas tid. Foto: Albane Daney de Marcillac

I-Lead3 (100 of 112)Det här är härliga Matheus från Brasilien. Jag och Matheus blev goda vänner redan första kvällen du vi fick som uppgift att berätta hemligheter för varandra. Matheus arbetar med forskning i Minneapolis, Minnesota, och har en fantastiskt glad energi omkring sig. Du behöver bara sitta i hans närhet för att bli på gått humör! Jag saknar Matheus redan.

I-Lead3 (102 of 112)De här underbara tjejerna vet hur man skrattar och har roligt och jag har så många glada minnen från I-LEAD. Mandy som ligger i mitten är från Tyskland men arbetar i Michigan. Jag hoppas verkligen att jag kommer att ha möjlighet att hälsa på så många delegater som möjligt!

I-Lead3 (103 of 112)Vi tog väldigt många gruppbilder under den här resan. Vart man än vände sig togs det bild. Jag gillar människor som tycker om att dokumentera det som händer runt omkring dem. För det gör jag ju med! Under veckan snapchattade jag så mycket att jag tillslut hade material till en hel dokumentärfilm. Följ mig på Snapchat vettja (@linons)!

Dagarna susade förbi och vi hade roligare än roligast! När vi kommit så långt som till onsdag kväll var det dags för oss att börja arbeta i våra projektgrupper. Vi fick sätta oss ner, fundera på vad vi brinner för och till slut besluta oss for vilka projekt vi ville gå vidare med. Jag, som brinner för jämställdhet, kom att arbeta med gruppen för gender equality. Vi brainstormade ideér och kom fram till att vi ville skapa en organisation som skulle stödja medier i att producera mer jämställt innehåll.

IMG_4813The Gender Blender blev en riktig höjdare och vi började arbeta med att vidareutveckla vår idé. Marta designade vår vackra logo medan vi funderade på hur vi skulle framföra vårt projekt. Nästa kväll var det redan dags för vår pitch!

I-Lead3 (2 of 112)Innan pitchen såg vi till att besöka de stora sevärdheterna i D.C. Vi åkte buss hit och dit och knäppte bilder på omgivningen, och varandra!

I-Lead3 (10 of 112)Marta och Hilton var båda med i samma projektgrupp som jag, The Gender Blender. Den här vackra bilden lyckades jag knäppa vid The National Mall.

ezgif.com-gif-maker (1)Marta, Albane, Cian och Hilton vid The National Mall.

I-Lead3 (1 of 112)Det här är härliga Johanna från Irland som var min rumskompis under veckan i D.C.! Johanna bor också i New York och arbetar med mode i storstaden. Jag är så glad att Johanna är bosatt i samma stad som jag! Jag hoppas verkligen att vi kommer hitta tid för att umgås så mycket som möjligt.

I-Lead4 (62 of 180)Vid The National Mall i D.C. försökte jag knäppa den där typiska turistbilden med Adam. Han blir så bra på bild, den där Adam!

I-Lead3 (13 of 112)Utanför Vita Huset blev det många tuffa bilder. De här coola killarna kommer säkerligen att besöka Vita Huset flera gånger i sitt liv. Som gäster. Till presidenten.

I-Lead3 (25 of 112)Det här glada ansiktet tillhör fantastiska Jakob från Sverige som arbetar med film i Los Angeles. Jakob är bara för rolig. Jag gillar honom starkt! Vissa människor sprider bara en speciellt fin känsla runt omkring sig. Jag älskar att omge mig med sådana människor!

I-Lead3 (29 of 112)Under rundturen bar vi alla våra klarblåa I-LEAD t-skjortor. Oj vad jag är tacksam till organisatörerna och alla som deltog i seminariet. Stort tack till CIEE och The U.S. Department of State.

I-Lead3 (35 of 112)Vid The United States Capitol satte jag mig ner på trappan för att fundera på allt det otroliga som jag får vara med om under min tid i USA. Hade något berättat det för mig för ett år sedan så hade jag tappat hakan! I marken. Så hårt att den hade gått sönder.

I-Lead4 (105 of 180)Marta är så jädrans vacker att jag blir tokig. Jag älskar den här bilden på Marta!

I-Lead3 (43 of 112)Det här är underbara Amira från Kanada. Amira arbetar med energi- och miljöfrågor i Minneapolis i Minnesota och är en självklar framtida ledare. Sällan har jag träffat personer med så mycket självsäkerhet och lugn.

I-Lead3 (57 of 112)Det här är härliga Rachel som var en av seminariets organisatörer. Rachel har en fantastisk förmåga att sammanföra människor och jag är tacksam för allt det hon lärt mig om öppenhet och om hur man kan skala bort sina egna fördomar. Genom att försöka förstå varann, och alltid tro det bästa om människor, kommer vi att komma lågt på vägen till ett bättre samhälle.

I-Lead4 (11 of 180)Albane och Hector är riktiga tuffingar. När jag knäppte bilden kom plötsligt en liten solstråle på besök!
I-Lead4 (21 of 180)Vi besökte The Martin Luther King Memorial och tog del av flera citat som ristats in på väggarna.

”Ta det första steget med tillit. Du behöver inte se hela trappan. Allt som behövs är att du tar det första steget.” – Martin Luther King

I-Lead4 (24 of 180)Det här är Laura. Laura var med och ordnade I-LEAD 2016 och gjorde ett fantastiskt arbete. Jag såg Laura lite som en beskyddare, som en förälder, som man kunde berätta vad som helst till. Laura lyssnade, tog emot all form av respons och spred ett lugn inom gruppen. Tack Laura för allt du gjorde för oss under veckan i D.C.
I-Lead4 (49 of 180)Jag och Albane vid Vietnam Veteranes Memorial. Minnesmärket var mäktigt och byggt som en fåra i den annars släta marken. Som ett ärr som alltid gör sig påmint. Såret har läkt men minnena finns alltid kvar.
I-Lead4 (50 of 180)När man läser alla de namn som ristats in i minnesmärket kan man se sin egen spegelbild i den släta stenen.

IMG_1263Efter rundturen tog vi oss till en restaurang var vi åt gott tillsammans. När magarna var mätta blev det dags för oss att pitcha våra projekt. Här ser vi The Gender Blender på scen, direkt efter vår fantastiska pitch! Här var jag var hög på livet. Här var jag var hög på att vara jag!

I-Lead4 (2 of 180)Den kvällen dansade vi hela natten. Vi skrattade och stojade och dansade tills våra blåa I-LEAD t-skjortor var skruttiga av fest och svett. Nästa morgon var det dags att avsluta och det gjorde ont att höra Laura ge oss sin sista uppgift och tacka för sig.

Under den första dagen av I-LEAD var Laura noga med att påpeka att den här upplevelsen inte skulle vara för alltid. Den är inte ”for keeps” sade hon. Vi får ta del av den för en stund, men sedan är det dags för oss att återvända till våra uppgifter. Jag vet att man inte kan leva i I-LEAD himlen för alltid. Men jag önskar verkligen att jag kunde få uppleva den här fantastiska veckan en gång till. Jag önskar verkligen att jag kunde få känna samhörigheten, gemenskapen och vår underbara gruppkänsla, en gång till.

I-Lead4 (8 of 180)Den sista uppgift som Laura gav oss var att ge varandra feedback. Vi fick alla skriva hälsningar på varandras ryggar och jag kommer att spara mitt feedback-papper så länge som jag lever. På bussresan hem till New York läste jag igenom alla fina kommentarer. Tack för alla vackra ord!

I-Lead4 (5 of 180)När vi skulle säga hejdå började jag gråta. Vi gav varann en stor gruppkram och lovade varann att hälsa på. Det här är en av de sista bilder jag tog innan gruppen splittrades. I dag är alla tillbaka på sina arbetsplatser, runt om i USA.

IMG_5306Jag lärde mig mer än jag någonsin hade kunnat hoppas eller tro under I-LEAD 2016. Och jag fick med mig ett vackert certifikat, underbara minnen och vänner för livet! Tack till alla som deltog och tack till alla som var med och organiserade. Ni har gjort mig till en bättre människa!

Läs också

8 kommentarer

 1. Greger skriver:

  Wow ser ut som en super upplevelse. Dock ser seminariets deltagare väldigt västerländska ut. Var är representanterna från Arabvärlden eller den Afrikanska kontinenten för den delen? #allwhitepanel?

 2. Svar till Greger skriver:

  Det ser ut att stämma det du säjer men jag blev så begeistrad av bloggen att jag märkte inte att någonting saknades.Men känner jag bloggaren rätt kan vi nog få ett förtydligande. I vilket fall som helst är din fråga berättigad, svaret däremot kan kräva en arbetsinsats. Men som du säjer, en superupplevelse, vi får väl ta det som det är.

 3. Svante skriver:

  Det var en hel del nya intryck på en gång, men det som jag reagerade på var den där American Brekky, äter men faktiskt blåfärgade veteringar där, fast det säkert äkta havregrynsgröt att tillgå?

 4. Gurli skriver:

  Trevligt att höra av dej igen, spännande att få följa med, men din gamla personlighet var också helt sympatisk. Rötterna är djupt rotade och dem vill man inte gärna göra sig av med. Solsken, vind och vatten skall vi alltid ta vara på när det givs.

 5. Åke N skriver:

  Det är intressant det där med att vi lite skäms för att tårarna rinner. Att gråta är ju en reningsprocess, rensar tårkanalerna och vattnar vår själs behov. Man må nu vara man eller kvinna, att gråta är skönt. Dessutom är det inte fetmande, ohälsosamt eller vanebildande. Så: öppna kranarna!

 6. Myran skriver:

  Nog måste man ju krafsa sig litet om man har ettermyror i byxorna, det är så mänskligt. Att du vågar peka på dina små svagheter lockar till månget gott skratt. Well, vi lever på det, och nypotatis.

 7. Alfons skriver:

  Vad blir det när man korsar en tusenfoting med en papegoja?

 8. Birgitta skriver:

  Jag tror att jag har hört den här, skulle det kunna bli en walkie-talkie?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.