Linda fångar ögonblick med sin kameralins

La vida Linda

I New York satsar man allt

20 jan , 2016, 05.19 Linda

 

Det har varit helg i USA och i går firade vi Martin Luther King Jr Day. Jag firade dagen genom att vara ledig från jobbet och läsa min bok på caféet på andra sidan gatan. Jag försökte verkligen komma in i berättelsen men varje ord som jag läste påminde mig om det verkliga livet och jag tappade både tråden och fattningen.

Livet här är annorlunda än jag tänkte mig men samtidigt skulle jag inte vilja vara någon annanstans. Just nu har det ändå ingen skillnad var jag är. Jag bara är.

Men invånarna i den här staden älskar sina gathörn och osande avloppsbrunnar. De varken vill eller kan vara någon annanstans än i förtrollande New York.

Den senaste veckan har jag träffat flera unga människor som berättat hur det kommit sig att de lever i just det stora äpplet. En praktikant som jag träffade på lördagen berättade till exempel att hon mailade runt till alla tänkbara arbetsplatser, erbjöd sina tjänster och till slut hittade en öppning i New York. Jag blev fascinerad av hennes motivation och påminde mig själv om att försöka bli mer som henne.

Min roommate Anna har också en nära relation till staden. Hon berättade för mig att hon besökte New York en gång för några år sedan och blev så fäst att hon fortsatte komma tillbaka. Till slut sålde hon huset i Skåne och flyttade till Harlem.

I kväll efter jobbet hade jag glädjen att träffa världens härligaste danska par i SOHO på Södra Manhattan. Vi drack drinkar på Puck Fair och jag fick höra även deras historia. Danskarna berättade att de kommit till New York under sommaren för att mannen i förhållandet fått ett jobb inom reklambranschen. De sålde lägenheten, gav bort sin katt och hoppade på flyget. Kvinnan chansade på att hitta arbete på plats i New York. Hon kom genom immigrationen med ett turistvisum men fick arbete redan under sin andra dag i den vimlande storstaden.

Katten fick också ett nytt liv. Hos några vänner hemma i Köpenhamn.

tirsdag (4 of 4)Människorna i den här staden har knäckt livets nöt. De njuter, de drömmer och de satsar allt på det de gör. Den här mannen hittade jag på metrostationen nere i SOHO. Han såg mig i ögonen och blåste i sin saxofon.

Han blåste och blåste i saxofonen men i mina hörlurar snurrade bara den här låten. Och den var allt jag kunde höra.

tirsdag (3 of 4)Visst finns det också de som lever sina stillsamma liv i New York. Men det känns som om de som försöker och chansar är fler här än hemma.

building (2 of 2)I dag på jobbet läste jag om Kim Leines författarskap och bakgrund. Han är författaren till romanen The Prophets of Eternal Fjord som vi ska diskutera på vår Book Club nästa vecka och det visade sig att han har en svår barndom bakom sig. Kanske förstår jag mig bättre på bokens tunga innehåll nu.

tirsdag (2 of 4)Människorna i New York är vackra.

tirsdag (2 of 3)Jag och min roommate Anna drack vin och åt miniburgare i går kväll här i Harlem. Hennes liv är så spännande och hela tiden överraskar hon mig med nya berättelser.

tirsdag (1 of 3)Det här är Anna! I går lärde hon mig att miniburgare egentligen har ett eget namn: Sliders.

building (1 of 2)Min arbetsplats Scandinavia House ligger på en vacker del av Manhattan. Just nu är det kallt i New York och vattenpölarna har frusit till is.

tirsdag (1 of 4)I morgon på morgonen ska jag åka ner till sydspetsen av ön för att skaffa mig ett amerikanskt personnummer och personkort. Önska mig lycka till!

Läs också

4 kommentarer

  1. Eva skriver:

    Följer din blogg i NY med glädje Linda. Fina bilder och bra skrivet. Ha det bra ’over there’.

  2. Ia skriver:

    Du tar så jättefina bilder! Bilden på saxofonisten är också min favorit i det här inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.